Sunday, 6 November 2011

apekejadah berita-facebook? kenapa? merbahaya?

APA ITU FACEBOOK ?
Facebook merupakan salah satu layanan jaringan sosial internet yang percuma dimana kita dapat membentuk jaringan dengan mengundang sahabat kita. Dari jaringan yang di bentuk, kita dapat memperhatikan aktiviti mereka, mengikuti permainan (game) dan menambah rakan-rakan. Jaringan itu sama ada berdasarkan organisasi sekolah, mahupun daerah kediaman kita dan sebagainya.
Facebook mirip dengan Friendster, namun diakui memiliki banyak kelebihan. Pengguna Facebook bermula dari kanak-kanak hingga orang tua yang berumur 50 tahun ke atas.
Sehingga kini facebook telah meledak sehingga menempati ranking 7 sebagai website paling sibuk di dunia

SIAPA PENGASASNYA
Pengasas Facebook ialah Mark Zuckerberg (Gambar) dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County, New YorkKetika menuntut Mark di Universiti Harvard, Zuckerberg telah menggodam laman web universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka. Oleh itu apakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya?
                                                                        KESAN SAMPINGAN FACEBOOK
1. Membazir waktu. Pengguna Facebook enggan berenggang dari komputer, laptop, handphone, dan gadget yang mampu mengakses Facebook. Banyak waktu terbuang di depan komputer. Jika terasa kehidupan yang sementara ini tidak lengkap tanpa facebook, aturlah waktu.
2. Keretakan dan keruntuhan rumah tangga. Ada kes seorang isteri dibunuh kerana si isteri menukar statusnya menjadi single. Si suami yang marah tanpa berfikir panjang telah menamatkan riwayat isterinya.
3. Foto yang diletakkan dalam Facebook boleh dimanipulasi oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Letaklah foto di Facebook dengan bijak, karena bukan anda dan teman anda sahaja yang boleh melihat. Seluruh dunia boleh melihatnya, kecuali anda men-setting foto anda menjadi private, dan hanya orang-orang tertentu yang mampu melihat foto anda.
4. Jika semua maklumat peribadi diletakkan dalam Facebook, ia akan dimanfaatkan oleh orang-orang yang tidak bertanggunjawab.
5. Gangguan orang yang tidak dikenali.

Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara ‘tokoh paling berpengaruh dunia 2008?, iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama.

Majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika berbanding 400 individu lain pada tahun 2008. Namun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1.5 billion.

Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...